De 5 grootste saunamisverstanden uit de weg geruimd
January
03
, 2018
1. Van een saunabezoek slank je niet af, want je verliest alleen maar vocht
Dit klopt tot op zekere hoogte, maar toch niet helemaal. Natuurlijk transpireer je gewoon in de sauna en is het niet zo dat door de grote opwarming van je lichaam je overtollige lichaamsvet zomaar wegsmelt, hoe fantastisch dat misschien ook zou zijn. Toch blijkt dat mensen die regelmatig een bezoekje brengen aan de sauna, een mooier, vaak zelfs iets strakker lichaam krijgen. Dat komt omdat de sauna onze stofwisseling flink motiveert.
Als het buiten (erg) koud is, heeft ons lichaam de natuurlijke reflex om zo veel mogelijk warmte vast te houden, wat een lage doorbloeding tot gevolg heeft. Maar in de sauna wordt deze fysieke ‘crisissituatie’ tijdelijk doorbroken en wordt een flinke doorbloeding gestimuleerd, waarbij het hele lichaam meteen ook flink gereinigd wordt. Dit op regelmatige basis ‘ontslakken’ (= reinigen van het lichaam) zorgt op langere termijn zeker voor een gewichtsverlies van enkele kilo’s.
2. Saunabaden is gevaarlijk voor je hart
Integendeel! Mensen met een normale gezondheid en zonder extreem overgewicht hebben alleen maar baat bij regelmatige bezoekjes aan de sauna. Je lichaam wordt er sterker van, net zoals je hart. Wel is het zo dat mensen met een hartprobleem en mensen die lijden aan een te hoge bloeddruk best eens bij hun dokter informeren of ze zonder problemen de sauna in mogen. Wellicht zal hen worden afgeraden om ijskoud te dompelen of een ijskoud stortbad te nemen meteen nadat ze uit de sauna komen, maar voor wie geen hartproblemen heeft, is dit juist supergezond. Mensen met (veel) overgewicht mogen gerust in een koud dompelbad; voor hen is het vooral belangrijk dat ze lang genoeg opwarmen.
3. Helemaal naakt? Dat zegt genoeg!
Het feit dat optimaal profiteren van een saunabezoek betekent dat je helemaal uit de kleren gaat, zorgt nogal eens voor vooroordelen bij mensen die nooit een sauna bezoeken. Zij zijn nogal eens geneigd om te denken dat het in de sauna ‘allemaal draait rond één ding’. Niets is echter minder waar. In de meeste publieke sauna’s geldt de strenge regel dat seksueel getinte activiteiten verboden zijn, want daar is de sauna niet de juiste plaats voor en het is niet prettig voor andere aanwezigen.
Het feit dat je het beste naakt in de sauna gaat, heeft alles te maken met het feit dat je lichaam pas als het volledig naakt is, de warmte optimaal zal kunnen opnemen. Het spreekt ook vanzelf dat als je geen zwemkledij draagt, je transpiratie niet wordt tegengehouden, en dat is juist de hele bedoeling van het saunagebeuren.
4. Zo veel transpiratie?! Dat moet daar erg onaangenaam ruiken!
Trouwe saunabezoekers zullen je alleen maar bevestigen dat het in de sauna juist heerlijk ruikt. Vreemd, want het klopt inderdaad dat er flink getranspireerd wordt door de bezoekers. Hoe dit komt? Wel, doordat iedereen meteen bij aankomst uitgebreid doucht en dus helemaal schoon is, zal niemands transpiratie slecht ruiken, want zweet op zich ruikt niet slecht, behalve als het geconfronteerd wordt met bacteriën. Als zopas alle bacteriën werden weggespoeld, is er uiteraard geen probleem. De heerlijke geuren van etherische oliën doen de rest.
5. Om echt resultaat te hebben moet je minstens wekelijks in de sauna
Het klopt dat je lichaam sterker wordt en meer weerstand opbouwt naarmate je vaker een sauna bezoekt. Uit onderzoek is ook gebleken dat saunabezoekjes onrechtstreeks de aanmaak van serotonine (gelukshormoon) bevorderen, waardoor je je beter en gelukkiger gaat voelen. Een wekelijks bezoekje aan de sauna is dan ook ideaal. Maar het is fout om te beweren dat een eenmalig bezoek aan de sauna helemaal geen zin of effect zou hebben. Als je uit de sauna komt, voel je je hoe dan ook helemaal zuiver en herboren en je lichaam is heel wat afvalstoffen kwijt, ook van die ene keer. Na een dagje of een avondje sauna, ga je bovendien gegarandeerd een heerlijke nachtrust tegemoet, en dat op zich, ook al is het eenmalig, is mooi meegenomen.